Owoce w cieście naleśnikowym

Jesień to niezwykle bogata i kolorowa pora roku, która kryje w sobie moc kulinarnych możliwości. Skarby sezonu, czyli jesienne owoce kuszą swoim dojrzałym smakiem, a przygotowane z nimi desery smakują naprawdę wyjątkowo. Jabłka i gruszki w cieście naleśnikowym to propozycja na niebanalny deser, który warto skosztować już dziś!

Składniki - ciasto naleśnikowe

  • 200 g mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru np. Dry Demerara Diamant
  • 200 g mąki
  • Szczypta soli
  • Szczypta proszku do pieczenia

Składniki - dodatki

  • Jabłka i gruszki
  • Syrop np. Trzcinowy Złocisty Diamant
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Składniki ciasta zmiksować i odstawić na 15 minut. Owoce umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cząstki. Można obrać owoce ze skórki, ale nie jest to konieczne. Owoce obtaczać w cieście i kłaść na dobrze rozgrzany olej, smażyć na rumiano ze wszystkich stron, wyjmować na papierowy ręcznik. Podawać z syropem trzcinowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje