Ozorek na warzywach

Dziwacznie i smacznie, polecamy!

Czas przyrządzenia: 160 minut
Składniki dla: 4/5

Składniki na ozorek:

  • 1 mały ozorek wołowy
  • po 2 listki laurowe, obrane ząbki czosnku, ziela angielskie
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 por

Składniki na sałatkę:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 1 ogórek kwaszony
  • 2 plastry boczku

Składniki na sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 cebulka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ozorek: umyj go w zimnej wodzie. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, czosnkiem, zielem, skórką z cytryny i solą. Gdy marynata ostygnie, zalej ozorek i odstaw na całą noc. Marchew, cebulę, seler i por obierz. Zalej zimną wodą. Ozorek wyjmij z marynaty, opłucz i włóż do warzyw. Nie sól! Gotuj do miękkości (ok. 2 godzin). Wyjmij ozorek i seler. Gdy ostygną, pokrój na paseczki.

2. Sałatka: groszek wrzuć do wrzącej wody, gotuj 1 minutę. Odcedź. Paprykę i ogórka pokrój na paseczki. Boczek podsmaż na suchej patelni.

3. Składniki sałatki wymieszaj. Dołóż ozorek, seler i boczek. Składniki sosu zmiksuj. Podawaj w sosjerce.

Bez ozorka... Możesz go z powodzeniem zastąpić gotową szynką wołową, tzw. pastrami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje