Ozorek na warzywach

Dziwacznie i smacznie, polecamy!

Ozorek na warzywach
Ozorek na warzywach123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ozorek: umyj go w zimnej wodzie. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, czosnkiem, zielem, skórką z cytryny i solą. Gdy marynata ostygnie, zalej ozorek i odstaw na całą noc. Marchew, cebulę, seler i por obierz. Zalej zimną wodą. Ozorek wyjmij z marynaty, opłucz i włóż do warzyw. Nie sól! Gotuj do miękkości (ok. 2 godzin). Wyjmij ozorek i seler. Gdy ostygną, pokrój na paseczki.

2. Sałatka: groszek wrzuć do wrzącej wody, gotuj 1 minutę. Odcedź. Paprykę i ogórka pokrój na paseczki. Boczek podsmaż na suchej patelni.

3. Składniki sałatki wymieszaj. Dołóż ozorek, seler i boczek. Składniki sosu zmiksuj. Podawaj w sosjerce.

Bez ozorka... Możesz go z powodzeniem zastąpić gotową szynką wołową, tzw. pastrami.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas