Pączki z ziemniaków

Są potrawy w polskiej kuchni, o których nawet filozofom się nie śniło. Jednym z takich dań są pączki ziemniaczane. Poleca je Monika Zamachowska.

"Ten przysmak poznałam dzięki pani Eli Ołubek, szefowej Koła Gospodyń Wiejskich w Zalesiu pod Łodzią, czyli w rodzinnych stronach mojego męża. Pączki z ziemniaków to wynik dawnej biedy. Są pyszne i lekkie. Ich tajemnicą jest to, że na koniec trzeba do nich dodać spirytus. Inaczej nie wyjdą" - opowiada Monika Zamachowska, autorka wydanej w październiku książki kulinarnej pt. "Kuchnia kobiet".

Reklama

Składniki do przygotowania pączków ziemniaczanych są następujące: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 białka, 100 g roztopionego masła lub margaryny, 1 słoiczek gęstego dżemu (smak według uznania), 1 butelka oleju i cukier puder.

Teraz czas na instrukcje. "Do miski wbić żółtka i białka, wlać roztopione masło lub margarynę, rozmieszać łyżką. Przesiać do tego mąkę. Dodać zmielone ciepłe ziemniaki, połączyć delikatne i wylać na stolnicę. Wyrobić od serca" - czytamy w poradniku Zamachowskiej.

"Nie czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko rozwałkować na placek grubości 2 cm. Powinny wyjść 32 krążki, jeśli zrobi się je szklanką. Na środek każdego krążka nakładać 1 płaską łyżeczkę dżemu i zlepiać go w kulkę. Rozgrzać olej w głębokim garnku i wrzucać partiami pączki. Smażyć 3 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i znowu smażyć 3 minuty. Osuszyć na papierze, posypać cukrem pudrem" - radzi prowadząca "Pytanie na śniadanie".

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje