Pączki - z ziemniaków, a może ze skwarkami?
Istnieje niezliczona ilość przepisów na pączki. Wielbicieli tego smakołyku zaskoczyć mogą pączki z ziemniaków albo ich wersja staropolska ze skwarkami.
Pączki ziemniaczane są jednym z ostatnich kulinarnych odkryć Moniki Zamachowskiej.
- Ten przysmak poznałam dzięki szefowej Koła Gospodyń Wiejskich w Zalesiu pod Łodzią, czyli w rodzinnych stronach mojego męża. Pączki z ziemniaków to wynik dawnej biedy. Są pyszne i lekkie. Ich tajemnicą jest to, że na koniec trzeba do nich dodać spirytus. Inaczej nie wyjdą - opowiadała Monika Zamachowska, prowadząca "Pytania na śniadanie".
Gdy na przełomie XIX i XX wieku pączki zaczęły pojawiać się na polskiej wsi, zazwyczaj pączki smażono w głębokim, gorącym tłuszczu. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem.
W uboższych domach pączków nie smażono w głębokim tłuszczu, ponieważ nie było go pod dostatkiem. Tam pieczono je w piecu chlebowym lub smażono na blasze. Aby jednak zachować tradycję jedzenia tłusto, podawano je okraszone skwarkami.
Dawne pączki były też znacznie twardsze. Zrobione były z bardziej zbitego ciasta, bez drożdży