Paella z brązowego ryżu
Inspiracją do tej paelli był Yotam Ottolenghi i jego "Obfitość". Bulwy kopru włoskiego to intensywnie anyżkowe warzywo, które jest bardzo korzystne dla osób borykających się z problemami układu sercowo-naczyniowego.

Składniki
- podstawowe:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 posiekane szalotki
- 2 liście laurowe
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/2 pokrojonej w plasterki bulwy kopru włoskiego
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1–2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
- 100 g brązowego, okrągłego, krótkoziarnistego ryżu (dostępny tylko w sklepach ze zdrową żywnością)
- 200 ml wody
- 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- do podania:
- duża ilość posiekanej natki pietruszki
- olej lniany czosnkowy (1 łyżka na porcję)
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy szalotki i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy koper włoski, paprykę i tofu. Podsmażamy przez około 7 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i szafran. Od razu dodajemy ryż. Wlewamy wodę. Dodajemy sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, a ziarenka wchłoną większość płynu. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Jeśli wody jest za dużo, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy jej nadmiar. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym czosnkowym.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:
