Paella z brązowego ryżu

​Inspiracją do tej paelli był Yotam Ottolenghi i jego "Obfitość". Bulwy kopru włoskiego to intensywnie anyżkowe warzywo, które jest bardzo korzystne dla osób borykających się z problemami układu sercowo-naczyniowego.

Paella z brązowego ryżu
Paella z brązowego ryżumateriały promocyjne

Składniki

- podstawowe:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 liście laurowe
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 pokrojonej w plasterki bulwy kopru włoskiego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 100 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1–2 szczypty szafranu (opcjonalnie)
  • 100 g brązowego, okrągłego, krótkoziarnistego ryżu (dostępny tylko w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 200 ml wody
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

- do podania:

  • duża ilość posiekanej natki pietruszki
  • olej lniany czosnkowy (1 łyżka na porcję)
50 min
2 porcji

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy szalotki i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy koper włoski, paprykę i tofu. Podsmażamy przez około 7 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i szafran. Od razu dodajemy ryż. Wlewamy wodę. Dodajemy sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, a ziarenka wchłoną większość płynu. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Jeśli wody jest za dużo, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy jej nadmiar. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym czosnkowym.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:

Okładka książki "Zdrowe serce"
Okładka książki "Zdrowe serce"materiały prasowe
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?