Paella z brązowego ryżu
Inspiracją do tej paelli był Yotam Ottolenghi i jego "Obfitość". Bulwy kopru włoskiego to intensywnie anyżkowe warzywo, które jest bardzo korzystne dla osób borykających się z problemami układu sercowo-naczyniowego.
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy szalotki i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy koper włoski, paprykę i tofu. Podsmażamy przez około 7 minut. Dodajemy wędzoną paprykę i szafran. Od razu dodajemy ryż. Wlewamy wodę. Dodajemy sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie al dente, a ziarenka wchłoną większość płynu. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Jeśli wody jest za dużo, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy jej nadmiar. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym czosnkowym.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło: