Panierowane płaty
Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków

Składniki
- 1 kg świeżych sprawionych śledzi (bez głów i ogonów)
- bułka tarta i 2 jajka do panierowania
- olej do smażenia
- zalewa
- 2 szkl. wody
- 1/2 szkl. octu
- 1/2 szkl. oliwy
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 cebule (obrane i pokrojone w plasterki)
- 1 łyżka soli, szczypta mielonego pieprzu
- 5–6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
Sposób przygotowania
Śledzie opłucz, dobrze osusz, rozetnij wzdłuż. Potem kawałki ryby zanurz w roztrzepanych jajkach. Obtocz w tartej bułce. Usmaż na mocno rozgrzanym oleju. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki zalewy umieść w garnku. Zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze kilka minut. W tym czasie usmażone śledzie ułóż w słoikach. Od razu zalej gorącą marynatą. Mocno zakręć. Wystudź. Wstaw do lodówki na co najmniej dobę.