Papryki z mozzarellą i bazyliowym pesto
Proste w przygotowaniu, a zachwycą najbardziej wymagających smakoszy
Sposób przygotowania
1. Każdą paprykę przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, ale gałązki zostaw. Strączki dokładnie opłucz i osusz. Kulkę mozzarelli osącz z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kosteczkę.
2. Listki bazylii oderwij od gałązek, opłucz i osusz. Kilka odłóż do dekoracji. Ząbki czosnku obierz, ew. pokrój. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor, uważaj, by ich nie przypalić. Listki bazylii, czosnek, pestki słonecznika, parmezan oraz 8 łyżek Papryki z mozzarellą i bazyliowym pesto oliwy przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. Powstałe pesto dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Pomidorki koktajlowe opłucz i osusz. Strąki papryki posmaruj pozostałą oliwą i grilluj po kilka minut z każdej strony. Gdy się podpieką, do środka włóż po 4 pomidorki koktajlowe i po 1/4 mozzarelli. Oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ustaw na ruszcie i grilluj, aż ser się stopi. Zdejmij. Udekoruj odłożoną bazylią. Podawaj z bazyliowym pesto.