Paprykowa ze szczypiorkiem
Dla wielbicieli nietypowych połączeń.
1. Wszystkie papryki umyj pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Rozetnij je, starannie oczyść z pestek. Kawałek papryki odłóż do dekoracji, resztę posmaruj z obu stron odrobiną oliwy. Ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
2. Piecz warzywa, aż na ich skórce pojawią się brązowe plamki. Wtedy strąki wyjmij, przykryj kawałkiem folii aluminiowej albo przełóż je do woreczka foliowego i szczelne zamknij. Po 10 min usuń skórki, które same zaczną odchodzić. Miąższ pokrój na kawałki.
3. Dymki oczyść, opłucz. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Cebulki z dymki posiekaj i razem z czosnkiem zeszklij w garnku na pozostałej oliwie. Dodaj pokrojoną paprykę, wlej gorący bulion. Składniki zagotuj, zmiksuj na gładko i wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj jeszcze 5 min, by zupa zgęstniała.
4. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Orzeszki ziemne zrumień na suchej patelni. Odłożoną paprykę pokrój. Zupę rozlej do miseczek. Posyp szczypiorkiem, orzeszkami oraz papryką.