Parówkowa ośmiornica
Gotuj z pomysłem.
- 50 dag cienkich parówek w folii,
- 50 dag pieczarek,
- cebula,
- 50 dag fasoli szparagowej,
- 2 papryki czerwone,
- keczup,
- przyprawa uniwersalna,
- olej
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroję w paski, a cebulę i paprykę w kostkę. Pieczarki podsmażam na tłuszczu razem z cebulą, posypuję przyprawą uniwersalną. Dodaję paprykę, smażę, aż składniki będą miękkie.
2. Fasolę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Mieszam z usmażoną cebulą i papryką. Dodaję keczup. Chwilę jeszcze smażę.
3. Parówki obieram z folii, każdą przecinam na pół. Następnie każdą połówkę rozcinam z jednej strony do 2/3 długości na cztery części. Parówki obsmażam na oleju ze wszystkich stron, tak, aby rozcięte końce pozawijały się i utworzyły coś w rodzaju "ośmiorniczek".
4. Usmażone parówki łączę z pozostałymi składnikami. Na koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!