Parówkowy krokodyl w cieście francuskim
Czas ok. 70 minut, sztuka – 230 kcal, 12 sztuk.
1. Ciasto rozwiń. Z prostokątnego płata pościnaj ukośnie boki tak, by powstał równoramienny trójkąt. Jego wierzchołek będzie ogonem krokodyla. Podstawa trójkąta utworzy później głowę krokodyla.
2. 4 jajka ugotuj w osolonym wrzątku na twardo (8-10 minut). Wyjmij, ostudź, obierz, a potem pokrój na połówki. Parówki pozbaw osłonek. Osączone ogórki przekrój na połówki, ser podziel na kawałki.
3. Na środku trójkątnego płatu układaj plastry szynki, parówki, ogórki, połówki jajek i ser. Pozostałe po bokach ciasto ponacinaj nożykiem (na 2/3 wysokości trójkąta). Powstałe paski składaj do środka i zlepiaj tak, by przykryć farsz.
4. 1/3 ciasta (u podstawy trójkąta) zwiń, formując głowę. Zrób oczy z oliwek, nozdrza z pieprzu. Z odciętego ciasta uformuj łapy krokodyla. Całość posmaruj jajkiem, piecz w 180 st. ok. 40 min.