Parzybroda z jałowcową koszyczkową
Gęsta i sycąca!
Składniki:
- kiełbasa jałowcowa koszyczkowa np. firmy Gzella - 200g
- olej - 2 łyżki
- cebula - 2 szt.
- marchewka - 1 średnia szt.
- kapusta pekińska - 1 średnia szt.
- pomidor - 1 średnia szt.
- śmietana kwaśna 18% - 150 ml
- koperek - 1 mały pęczek
- sól, pieprz, cukier do smaku
- masło - 1 łyżka
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem poddusić. Do całości dodać marchewkę startą na grubym oczku i poszatkowaną kapustę pekińską. Posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
2. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony koperek i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, odrobiną cukru, doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy