Pasta jajeczna
Jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Można przyrządzać ja na wiele sposobów, ale bazą zawsze są jajka. Spróbuj naszej wiosennej wersji pełnej witamin!
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj w wodzie z solą na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Możesz też zetrzeć jajka na tarce jarzynowej lub rozgnieść je widelcem.
2. Dymki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Posiekaj drobno białe i zielone części. Dodaj do jajek. Opłucz, pozbaw korzonków oraz łodyżek i osusz rzodkiewki. Posiekaj je lub również zetrzyj na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Dodaj do składników pasty. Całość wymieszaj.
3. Majonez utrzyj lub rozmiksuj z osączonymi z zalewy kaparami albo ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz sporą szczyptę curry. Dodaj do przygotowanych składników pasty jajecznej, wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem.