Reklama

Reklama

Pasta jajeczna

Jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Można przyrządzać ja na wiele sposobów, ale bazą zawsze są jajka. Spróbuj naszej wiosennej wersji pełnej witamin!

Czas przyrządzenia: ok. 15 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • sól
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • kilka rzodkiewek
  • curry
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • łyżeczka kaparów lub marynowanego zielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj w wodzie z solą na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Możesz też zetrzeć jajka na tarce jarzynowej lub rozgnieść je widelcem.

Reklama

2. Dymki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Posiekaj drobno białe i zielone części. Dodaj do jajek. Opłucz, pozbaw korzonków oraz  łodyżek i osusz rzodkiewki. Posiekaj je lub również zetrzyj na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Dodaj do składników pasty. Całość wymieszaj.

3. Majonez utrzyj lub rozmiksuj z osączonymi  z zalewy kaparami albo ziarnami marynowanego zielonego pieprzu. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz sporą szczyptę curry. Dodaj do przygotowanych składników pasty jajecznej, wymieszaj. W razie potrzeby raz jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dowiedz się więcej na temat: pasta jajeczna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje