Reklama

Reklama

Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi na zielonych ogórkach

Prosty przepis na przekąskę dla wielu osób

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 40 porcji

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
  • 4 ogórki zielone
  • 80g śliwek kalifornijskich
  • 2 małe papryczki chilli
  • 1 cytryna
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski. Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje