Pasztet wieprzowy
Idealny do pieczywa

Składniki
- po 1/2 kg łopatki wieprzowej i surowego boczku
- pierś kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 30 dag wątróbki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 bułka
- sól
- mleko
- pieprz
- 2 jajka
- olej
- masło i sezam do formy
- żurawina
Sposób przygotowania
1. Wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane marchewki i seler. Gotuj do miękkości z dodatkiem sporej szczypty soli. Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę podsmaż z obraną i posiekaną cebulą na 2 łyżkach oleju. 2. Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę. Powstałą masę wyrób razem z dwoma całymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Pierś kurczaka opłucz, pokrój w paski, posól i przesmaż na łyżce oleju. Formę, najlepiej keksówkę, posmaruj masłem i wysyp sezamem. Wyłóż połowę masy na pasztet. Na środku rozłóż paski mięsa. Przykryj resztą masy, wyrównaj wierzch. 4. Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż pasztet się zrumieni. Przestudź w formie. Udekoruj żurawiną