Pasztet wieprzowy
Idealny do pieczywa
Sposób przygotowania
1. Wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane marchewki i seler. Gotuj do miękkości z dodatkiem sporej szczypty soli. Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę podsmaż z obraną i posiekaną cebulą na 2 łyżkach oleju.
2. Przestudzone mięso, warzywa oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pod koniec przepuść przez maszynkę namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę. Powstałą masę wyrób razem z dwoma całymi jajkami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Pierś kurczaka opłucz, pokrój w paski, posól i przesmaż na łyżce oleju. Formę, najlepiej keksówkę, posmaruj masłem i wysyp sezamem. Wyłóż połowę masy na pasztet. Na środku rozłóż paski mięsa. Przykryj resztą masy, wyrównaj wierzch.
4. Zapiekaj w temperaturze 200 st. ok. 50 minut do momentu, aż pasztet się zrumieni. Przestudź w formie. Udekoruj żurawiną