Patelnia z serdelkami w imbirowym miodzie

Sycące danie mięsne.

Składniki

  • 6 większych albo 10 małych młodych ziemniaków
  • 8 serdelków (ew. parówek drobiowych)
  • 2 czerwone papryki
  • 30 dag pieczarek
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • czarny pieprz
  • mielony imbir

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki starannie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj przez 10 minut. W tym czasie kiełbaski ukośnie ponacianj w kilku miejscach. 

2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Szalotki obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Zioła opłucz, osusz. 

3. Rozgrzej olej. Podsmaż serdelki. Posmaruj je miodem wymieszanym z imbirem. Zdejmij. Na patelnię włóż nieobrane ząbki czosnku i zioła. Smaż,2 min. Usuń przyprawy. 

4. Ziemniaki odcedź, pokrój na cząstki. Wrzuć je na patelnię z wonnym olejem. Dodaj papryki, pieczarki i szalotki. Smaż 5-7 min. Włóż serdelki. Danie oprósz solą i pieprzem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje