Perfekcyjny ryż na sypko
Poznaj sprawdzony przepis.
1. Ryż na sypko, w którym ziarenka są jędrne i niesklejone, smakuje zupełnie inaczej niż ten ugotowany w torebce.
Oto nasz przepis:
1. Przygotuj garnek z szerokim dnem. Ryż, np. długoziarnisty czy basmati, przepłucz kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Woda ma być czysta po ostatnim płukaniu. Włóż ryż do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody.
2. Zagotuj, posól szczyptą soli i dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego lub masła. Zmniejsz ogień na minimalną moc, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. W tym czasie nie mieszaj ryżu i nie podnoś pokrywki!
3. Ryż wchłonie całą wodę i będzie perfekcyjny w smaku i wyglądzie!