Reklama

Reklama

Perfekcyjny ryż na sypko

Poznaj sprawdzony przepis.

1. Ryż na sypko, w którym ziarenka są jędrne i niesklejone, smakuje zupełnie inaczej niż ten ugotowany w torebce.

Oto nasz przepis:

Reklama

1. Przygotuj garnek z szerokim dnem. Ryż, np. długoziarnisty czy basmati, przepłucz kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Woda ma być czysta po ostatnim płukaniu. Włóż ryż do garnka i zalej wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 i 3/4 szklanki wody.

2. Zagotuj, posól szczyptą soli i dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego lub masła. Zmniejsz ogień na minimalną moc, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. W tym czasie nie mieszaj ryżu i nie podnoś pokrywki!

3. Ryż wchłonie całą wodę i będzie perfekcyjny w smaku i wyglądzie!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje