Pianka jagodowa
Pyszny deser.

Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów, - 0,5 kg. jagód,- 0,2 kg. czerwonej porzeczki, - 1 l śmietanki 30 proc., - 4 łyżki cukru pudru, - 2 łyżki żelatyny, - kilka listków mięty
Przygotowanie:
Jagody i porzeczki oczyścić, umyć, osuszyć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. 2/3 śmietany wymieszać z 2/3 rozpuszczonej żelatyny i połączyć z jagodami. Masę jagodową przełożyć do długiej foremki wyłożonej folią spożywczą, łyżka uformować rowek. Włożyć do lodówki. Pozostałą śmietanę i żelatynę wymieszać i połączyć z porzeczkami, przełożyć foremki z masą jagodową i wyrównać powierzchnię. Biszkopty pokruszyć i wyłożyć nimi wierzch ciasta, lekko przycisnąć i wstawić na min. 1 h. do lodówki. Do ciasta można też użyć jagód mrożonych. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.