Pieczeń wieprzowa z śliwkowo-cynamonową glazurą, fasolką z boczkiem i ziemniaczkami

Pyszny obiad.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 3 cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • 1,2 schabu bez kości
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu
  • 125 g powidła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g zielonej fasolki
  •  50 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 4-5 łodyżek natki pietruszki
  • 150 g śmietany  kremówki
  •  50 g masła
  • 3 cm kawałek świeżego chrzanu
  • łyżka orzechów laskowych w płatkach Przygotowanie:

Cebulę i włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć w brytfannie na 2 łyżkach oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Włożyć mięso, zagotować, zdjąć z płyty

75 g powidła, cynamon i 5 łyżek wody wymieszać i posmarować tym mięso. Wstawić do piekarnika piec w 125 st. C przez 4 godziny, od czasu do czasu smarując glazura śliwkową. Ziemniaki obrać i gotować w osolonym wrzątku 20-25 minut.

Fasolkę gotować w 250 ml wody przez 8-10 minut. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać odcedzoną fasolkę.

Ziemniaki odcedzić, dodać śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki, przykryć pokrywką  i mocno wstrząsnąć. Chrzan obrać i utrzeć. Płatki orzechowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć. Warzywa odcedzić, wyłapując sos. Sos zagotować, dodać 50 g powidła śliwkowego i chrzan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w cienkie plastry. Nakładać na talerze wraz z fasolką, posypać uprażonymi orzechami. Osobno podawać ziemniaki.


Czas przygotowania 285 minut

Jedna porcja zawiera 3900 kJ/931 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas