Pieczeń wieprzowa z śliwkowo-cynamonową glazurą, fasolką z boczkiem i ziemniaczkami
Pyszny obiad.
- 3 cebule
- pęczek włoszczyzny
- 1,2 schabu bez kości
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 500 ml bulionu
- 125 g powidła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kg ziemniaków
- 600 g zielonej fasolki
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę
- 4-5 łodyżek natki pietruszki
- 150 g śmietany kremówki
- 50 g masła
- 3 cm kawałek świeżego chrzanu
- łyżka orzechów laskowych w płatkach Przygotowanie:
Cebulę i włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć w brytfannie na 2 łyżkach oleju, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Włożyć mięso, zagotować, zdjąć z płyty
75 g powidła, cynamon i 5 łyżek wody wymieszać i posmarować tym mięso. Wstawić do piekarnika piec w 125 st. C przez 4 godziny, od czasu do czasu smarując glazura śliwkową. Ziemniaki obrać i gotować w osolonym wrzątku 20-25 minut.
Fasolkę gotować w 250 ml wody przez 8-10 minut. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać odcedzoną fasolkę.
Ziemniaki odcedzić, dodać śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki, przykryć pokrywką i mocno wstrząsnąć. Chrzan obrać i utrzeć. Płatki orzechowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso wyjąć. Warzywa odcedzić, wyłapując sos. Sos zagotować, dodać 50 g powidła śliwkowego i chrzan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w cienkie plastry. Nakładać na talerze wraz z fasolką, posypać uprażonymi orzechami. Osobno podawać ziemniaki.
Czas przygotowania 285 minut
Jedna porcja zawiera 3900 kJ/931 kcal