Pieczeń wołowa w musztardzie
Podawać z ziemniakami i fasolką.
- 1 kg wołowego mięsa na pieczeń,
- 3 łyżki musztardy francuskiej - 1 szklanka wywaru mięsnego,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mięso przyprawić solą i pieprzem, natrzeć olejem i musztardą, odstawić do lodówki najlepiej na noc. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wywarem i piec pod przykryciem w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przez ok. 1 h ( w zależności od grubości mięsa). W czasie pieczenia często polewać mięso sosem. Po upieczeniu wyjąć mięso, a sos zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Pieczeń podawać z ziemniakami i fasolką szparagową.
Czas przygotowania 1 h 30 min. plus czas marynowania. Przepis na 5 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!