Pieczona jagnięcina z cukinią i limonką

Soczyste i aromatyczne mięso

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Ostudź. Zalej mięso solanką i wstaw do lodówki na noc.2. Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. Osącz mięso z solanki, osusz i obsmaż na 2 łyżkach oleju na rumiano (5-7 minut). Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż plasterki cytryny. Przełóż mięso z tłuszczem i czosnkiem. Dodaj gałązki rozmarynu. Przykryj, piecz 120 minut.3. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż w cieniutkie plastry. Z reszty oleju, soku z limonki, miodu, soli i pieprzu przyrządź sos winegret. Polej nim cukinie i wymieszaj.4. Przełóż mięso na półmisek i obłóż sałatką z cukinii. Posyp prażonymi orzechami piniowymi i natką.

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas