Czy drożdże można mrozić? Doświadczeni kucharze stosują ten trik

Nie ma to, jak domowe wypieki! Jeśli też zgadzasz się z tym stwierdzeniem, zapewne doskonale wiesz, że drożdże są nieodłącznym składnikiem wielu przysmaków. Często zdarza się, że kupujemy większą ilość, niż jesteśmy w stanie zużyć w krótkim czasie. W takiej sytuacji pojawia się pytanie: czy drożdże można mrozić? Odpowiedź jest twierdząca, ale należy wiedzieć, jak zrobić to poprawnie. Dzięki znajomości kulinarnych zasad świeże drożdże nie stracą swoich właściwości.

Świeże drożdże — czy nadają się do mrożenia?
Świeże drożdże — czy nadają się do mrożenia?123RF/PICSEL

Zamrażanie drożdży to sprytny trik

Czy drożdże można mrozić? Jak najbardziej. Ten kuchenny manewr ma wiele zalet, które docenią zwłaszcza osoby, które nie pieką regularnie. Świeże drożdże mają dość krótki termin przydatności do spożycia. Decydując się na ich zamrożenie, możemy przechowywać je nawet przez pół roku.

Zazwyczaj kostka drożdży waży znacznie więcej, niż potrzebujemy do zrobienia upragnionego przysmaku. Pewnie nieraz zdarzyło ci się wykorzystać ich niewielką część, a reszta z czasem wylądowała w koszu. Mrożenie drożdży to kapitalny sposób na zapobieganie marnowaniu jedzenia. Przy okazji produkt zawsze znajdzie się pod ręką, gdy będziesz potrzebować go na szybko, np. do przygotowania ciasta na pizzę czy chleb.

Rzadko udaje się wykorzystać kostkę drożdży w całości
Rzadko udaje się wykorzystać kostkę drożdży w całości123RF/PICSEL

Jak zamrozić drożdże? Proste zasady

Proces zamrażania drożdży nie jest skomplikowany, ale wymaga stosowania kilku reguł. Dzięki odrobinie uważności produkt nie straci swoich właściwości fermentacyjnych. Jak to zrobić krok po kroku?

  • Przygotowanie drożdży: Do mrożenia używaj jak najświeższego produktu. Najlepiej zrób to od razu po zakupie, kiedy oddzielisz porcję potrzebną do bieżącej pracy w kuchni. Podziel drożdże na kawałki odpowiadające ilości, jakiej zwykle używasz do wypieków (np. 10-20 g). Dzięki temu łatwiej odmrozisz dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
  • Pakowanie: Należy szczelnie je owinąć, aby uniknąć wysychania i wchłaniania zapachów z zamrażarki. W tym celu możesz wykorzystać folię spożywczą, woreczki strunowe lub pojemniki przeznaczone do mrożenia żywności.
  • Oznaczenie: Na opakowaniu wpisz datę mrożenia. Mrożone drożdże nadają się do użycia przez sześć miesięcy.
  • Zamrażanie: Podzielone na kawałki drożdże przechowuj w temperaturze -18°C. Ułóż je w miejscu, gdzie nie będą narażone na częste zmiany temperatury. Nie służy im sąsiedztwo drzwi zamrażalnika.

Jak rozmrozić drożdże?

Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Unikaj wysokich temperatur i nie rozmrażaj drożdży w mikrofalówce. Bardzo wysoka temperatura odbiera ich właściwości. Aby drożdże zachowały swoje walory, rozmrażanie również musi być przeprowadzone w odpowiedni sposób. Najlepiej jest postawić na powolny proces. Umieść drożdże w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc poprzedzającą zaplanowane w kuchni prace.

Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, drożdże możesz przełożyć do głębokiego naczynia i zalać je ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, ewentualnie wodą. Pamiętaj, że produktu nie wolno ponownie zamrażać. Nie tylko stanie się bezużyteczny, ale mógłby też okazać się szkodliwy dla zdrowia.

„Ewa gotuje”: Ciasto drożdżowe z konfiturą i kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas