Przygotujesz migiem, naje się cała rodzina. Szybkie dania jednogarnkowe

Pożywne i rozgrzewające dania jednogarnkowe są wybawieniem dla zapracowanych i niemających czasu osób. Nie dość, że nie pobrudzisz mnóstwa naczyń, to do syta naje się nimi cała rodzina. Z makaronem, mięsem, warzywami, kaszą... Do wyboru, do koloru. Poznaj cztery szybkie i proste przepisy na obiad z jednego naczynia.

Pyszny, pożywny obiad ugotujesz w jednym naczyniu, unikając bałaganu i czasochłonnych przygotowań
Pyszny, pożywny obiad ugotujesz w jednym naczyniu, unikając bałaganu i czasochłonnych przygotowań123RF/PICSEL

Kompletny posiłek przygotowany w jednym naczyniu

Dania jednogarnkowe to doskonała opcja dla osób, którym zależy na czasie i zminimalizowaniu liczby czynności do wykonania w kuchni. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania i braku konieczności korzystania z wielu naczyń,  tego typu obiady stają się coraz popularniejsze w polskich domach. Większość przepisów wymaga posiekania składników, a potem dorzucania ich w odpowiedniej kolejności na patelnię/do garnka, a na końcu zalania odpowiednią zalewą, z której powstanie gęsty, łączący wszystko sos.

Nasze propozycje obejmują zarówno dania mięsne jak i opcje dla wegetarian, dzięki czemu można zapewnić sobie i swoim bliskim urozmaicone doznania smakowe. W jesienny chłód warto rozgrzać się pysznym, sycącym obiadem, którego przyrządzanie nie zajmie wiele czasu.

Chili z indykiem, warzywami i ryżem

Składniki:

  • 300 g mielonego indyka lub kurczaka
  • 1/2 szklanki ryżu lub 1 saszetka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki opłukanej czerwonej fasoli z puszki
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki bez zalewy
  • 1/3 szklanki tartego sera
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać mięso i obsmażyć.
  2. Dodać przyprawy, wymieszać, następnie wsypać suchy ryż i znów wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  3. Dodać starty ser, przykryć i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi.

Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowymCanvaProINTERIA.PL

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy chili 
  • 2 puszki pomidorów
  • 400 ml bulionu

Oraz: 200 g makaronu typu "kolanka"

Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

  1. Do dużego garnka wlać łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać chili oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.
  2. Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec można rozgnieść pozostałe większe kawałki pomidorów.

Pulpeciki:

  1. Mięso włożyć do dużej miski.
  2. Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, oliwki, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Doprawić solą, pieprzem oraz chili. Całość dokładnie wymieszać.
  4. Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 małych pulpecików. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło na większej patelni, włożyć pulpeciki i obsmażyć.

Gotowanie:

  • Do gorącego sosu pomidorowego włożyć makaron, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
  • Dodać całą zawartość patelni z pulpecikami, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie delikatnie wymieszać.

Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami
Kaszotto z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cebula
  • po 1/2 łyżki masła i oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g kaszy bulgur
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/3 cukinii
  • 2 garście szpinaku

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć.
  3. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać przyprawy.
  4. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut.
  6. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie.

Chłopski gar z kiełbaską i ziemniakami

Chłopski garnek - pyszne, tradycyjne i syte danie jednogarnkowe
Chłopski garnek - pyszne, tradycyjne i syte danie jednogarnkowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 500 ml bulionu
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka papryki, zmielony pieprz
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Do szerokiego garnka wlać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. Mieszając co chwilę smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie się rumienić.
  2. Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę w proszku i majeranek. Wszystko wymieszać i zalać gorącym bulionem.
  4. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.
  6. Wlać przecier, doprawić solą w razie potrzeby i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Gulasz z mięsem mielonymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas