Przygotujesz migiem, naje się cała rodzina. Szybkie dania jednogarnkowe

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pyszny, pożywny obiad ugotujesz w jednym naczyniu, unikając bałaganu i czasochłonnych przygotowań
Pyszny, pożywny obiad ugotujesz w jednym naczyniu, unikając bałaganu i czasochłonnych przygotowań123RF/PICSEL

Kompletny posiłek przygotowany w jednym naczyniu

Zobacz również:

    Chili z indykiem, warzywami i ryżem

    • 300 g mielonego indyka lub kurczaka
    • 1/2 szklanki ryżu lub 1 saszetka
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 puszki pomidorów
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1 szklanka bulionu
    • 1/3 szklanki opłukanej czerwonej fasoli z puszki
    • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki bez zalewy
    • 1/3 szklanki tartego sera
    • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu
    1. Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać mięso i obsmażyć.
    2. Dodać przyprawy, wymieszać, następnie wsypać suchy ryż i znów wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
    3. Dodać starty ser, przykryć i podgrzewać przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi.

    Pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

    Soczyste pulpeciki w pomidorowym sosie idealne na obiad
    Soczyste pulpeciki w pomidorowym sosie idealne na obiadmariausp123RF/PICSEL
    • 500 g mielonego mięsa drobiowego
    • 30 g jasnej bułki + 4 łyżki mleka
    • 10 czarnych oliwek
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, szczypta chili oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
    • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 ząbki czosnku
    • 0,5 łyżeczki przyprawy chili 
    • 2 puszki pomidorów
    • 400 ml bulionu
    1. Do dużego garnka wlać łyżkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Dodać chili oraz pomidory z puszek. Wymieszać i zagotować.
    2. Wlać gorący bulion, doprawić pieprzem i szczyptą soli. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec można rozgnieść pozostałe większe kawałki pomidorów.
    1. Mięso włożyć do dużej miski.
    2. Dodać namoczoną w mleku i drobno posiekaną bułkę, oliwki, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    3. Doprawić solą, pieprzem oraz chili. Całość dokładnie wymieszać.
    4. Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 małych pulpecików. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i masło na większej patelni, włożyć pulpeciki i obsmażyć.
    • Do gorącego sosu pomidorowego włożyć makaron, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut.
    • Dodać całą zawartość patelni z pulpecikami, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować przez około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie delikatnie wymieszać.

    Kaszotto z warzywami

    Kaszotto z warzywami
    Kaszotto z warzywami123RF/PICSEL
    • 1 cebula
    • po 1/2 łyżki masła i oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryka czerwona
    • 100 g kaszy bulgur
    • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 szklanka bulionu
    • 1 puszka białej fasolki
    • 1 puszka pomidorów
    • 1/3 cukinii
    • 2 garście szpinaku
    1. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i chwilę razem podsmażyć.
    2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę smażyć.
    3. Wsypać suchą kaszę bulgur i podsmażać przez ok. 1 minutę mieszając. Dodać przyprawy.
    4. Wlać gorący bulion i zagotować, dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą, pomidory z puszki, wymieszać i całość zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, w międzyczasie po 10 minutach gotowania dodać cukinię pokrojoną w słupki lub kosteczkę, wymieszać, przykryć i dalej gotować przez ostatnie 5 minut.
    6. Następnie dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie.

    Chłopski gar z kiełbaską i ziemniakami

    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 150 g boczku
    • 300 g kiełbasy
    • 500 ml bulionu
    • 3 - 4 ziemniaki
    • 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka papryki, zmielony pieprz
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1. Do szerokiego garnka wlać olej. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. Mieszając co chwilę smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie się rumienić.
    2. Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę.
    3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę w proszku i majeranek. Wszystko wymieszać i zalać gorącym bulionem.
    4. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
    5. Dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.
    6. Wlać przecier, doprawić solą w razie potrzeby i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z pieczywem.
    „Ewa gotuje”: Gulasz z mięsem mielonymPolsatPolsat