Pieczone owoce nadziewane bakaliami
Zdrowy i pyszny jesienny deser.

Składniki
- 2 duże gruszki
- 3 słodkie jabłka
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
- 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland
- 100 g migdałów np. Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodem
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy z nich część miąższu i pestki. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie: migdały i orzechy siekamy, dodajemy żurawinę i miechunkę. Składniki posypujemy cynamonem i polewamy syropem z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek owoców.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 30 minut.