Pieczone owoce nadziewane bakaliami

Zdrowy i pyszny jesienny deser.

Pieczone owoce nadziewane bakaliami
Pieczone owoce nadziewane bakaliamimateriały prasowe

Składniki

  • 2 duże gruszki
  • 3 słodkie jabłka
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
  • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland
  • 100 g migdałów np. Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodem

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy z nich część miąższu i pestki. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy nadzienie: migdały i orzechy siekamy, dodajemy żurawinę i miechunkę. Składniki posypujemy cynamonem i polewamy syropem z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek owoców.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 30 minut.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?