Reklama

Reklama

Pieczone skrzydełka

Kuszą aromatem i wyjątkowo apetycznym wyglądem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. Będą doskonałym pomysłem na smakowitą i efektowną przekąskę serwowaną podczas karnawałowych domówek!

Bawarskie w piwie z miodem

Składniki

  • 18 skrzydełek kurczaka
  • 1 szkl. jasnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 czubata łyżka ostrej musztardy
  • 2/3 szkl. gęstego przecieru pomidorowego (albo keczupu)
  • 2–3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól l pieprz

Składniki - sos musztardowy

  • po 1/2 szkl. musztardy miodowej i sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1. Skrzydełka umyj, wytrzyj. Natnij je w miejscach zgięć, odetnij najcieńsze części. Wymieszaj miód, piwo, musztardę, przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej. 

2. Skrzydełka posyp solą oraz pieprzem. Potem oprósz słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem skrzydełka ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu. 

3. Mięso posmaruj ok. 1/2 zalewy z piwa i przecieru pomidorowego. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Potem piecz 40 minut w 200°C. Wyjmij. Posmaruj resztą zalewy i piecz 10 minut. 

4. W tym czasie przygotuj sos musztardowy: wymieszaj musztardę sarepską z miodową. Dodaj miód i olej. Dobrze utrzyj. Sos podawaj jako dodatek do upieczonych skrzydełek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje