Pieczone skrzydełka
Kuszą aromatem i wyjątkowo apetycznym wyglądem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. Będą doskonałym pomysłem na smakowitą i efektowną przekąskę serwowaną podczas karnawałowych domówek!

Bawarskie w piwie z miodem
Składniki
- 18 skrzydełek kurczaka
- 1 szkl. jasnego piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżka ostrej musztardy
- 2/3 szkl. gęstego przecieru pomidorowego (albo keczupu)
- 2–3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól l pieprz
- sos musztardowy
- po 1/2 szkl. musztardy miodowej i sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Skrzydełka umyj, wytrzyj. Natnij je w miejscach zgięć, odetnij najcieńsze części. Wymieszaj miód, piwo, musztardę, przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej. 2. Skrzydełka posyp solą oraz pieprzem. Potem oprósz słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem skrzydełka ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu. 3. Mięso posmaruj ok. 1/2 zalewy z piwa i przecieru pomidorowego. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Potem piecz 40 minut w 200°C. Wyjmij. Posmaruj resztą zalewy i piecz 10 minut. 4. W tym czasie przygotuj sos musztardowy: wymieszaj musztardę sarepską z miodową. Dodaj miód i olej. Dobrze utrzyj. Sos podawaj jako dodatek do upieczonych skrzydełek.

Azjatyckie w pięciu smakach
Składniki
- 16 skrzydełek kurczaka
- 2 czubate łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków
- 1 kawałek (4-5 cm) imbiru
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sos jogurtowy
- 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- po 3 gałązki posiekanej natki kolendry i mięty
- sok i skórka z 1/2 limonki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Skrzydełka umyj, osusz, ułóż w brytfance. Mięso posyp przyprawą pięciu smaków i sporą szczyptą soli, przemieszaj. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz skrzydełka 50 minut. 2. Obierz imbir, zetrzyj go drobno, wymieszaj z keczupem, sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miodem. 3. Z naczynia ze skrzydełkami zdejmij folię. Posmaruj je częścią glazury i włóż z powrotem do piekarnika na 30 minut. W tym czasie przewracaj je i smaruj glazurą co 5-10 minut, aż zużyjesz całą, a skrzydełka zrobią się lepkie. 4. Sos: czosnek obierz, posiekaj. Połącz go z jogurtem, ziołami, sokiem i skórką z limonki. Przypraw solą i pieprzem.