Pieczone skrzydełka
Kuszą aromatem i wyjątkowo apetycznym wyglądem! A przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. Będą doskonałym pomysłem na smakowitą i efektowną przekąskę serwowaną podczas karnawałowych domówek!
Bawarskie w piwie z miodem
Sposób przygotowania
1. Skrzydełka umyj, wytrzyj. Natnij je w miejscach zgięć, odetnij najcieńsze części. Wymieszaj miód, piwo, musztardę, przecier, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej.
2. Skrzydełka posyp solą oraz pieprzem. Potem oprósz słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem skrzydełka ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu.
3. Mięso posmaruj ok. 1/2 zalewy z piwa i przecieru pomidorowego. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Potem piecz 40 minut w 200°C. Wyjmij. Posmaruj resztą zalewy i piecz 10 minut.
4. W tym czasie przygotuj sos musztardowy: wymieszaj musztardę sarepską z miodową. Dodaj miód i olej. Dobrze utrzyj. Sos podawaj jako dodatek do upieczonych skrzydełek.
Azjatyckie w pięciu smakach
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Skrzydełka umyj, osusz, ułóż w brytfance. Mięso posyp przyprawą pięciu smaków i sporą szczyptą soli, przemieszaj. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz skrzydełka 50 minut.
2. Obierz imbir, zetrzyj go drobno, wymieszaj z keczupem, sosem sojowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miodem.
3. Z naczynia ze skrzydełkami zdejmij folię. Posmaruj je częścią glazury i włóż z powrotem do piekarnika na 30 minut. W tym czasie przewracaj je i smaruj glazurą co 5-10 minut, aż zużyjesz całą, a skrzydełka zrobią się lepkie.
4. Sos: czosnek obierz, posiekaj. Połącz go z jogurtem, ziołami, sokiem i skórką z limonki. Przypraw solą i pieprzem.