Pieczone talarki cukinii
Lubisz cukinie? Koniecznie wypróbuj ten przepis
Sposób przygotowania
Migdały zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając, przestudź. Potem drobniutko je posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel w specjalnym młynku do orzechów. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz suszone oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Plasterki cukinii oprósz solą morską, polej czosnkową oliwą, dobrze przemieszaj. Następnie obtocz je w posypce z sera oraz migdałów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, aż ser się stopi, a plasterki cukinii ładnie się zrumienią. Tak przygotowaną cukinię możesz podawać jako dodatek do mięsa albo serwować z keczupem lub sosem śmietanowym jako przekąskę.