Reklama

Reklama

Pieczony kurczak z czosnkiem

Złoty, chrupiący i aromatyczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu kurczak to sprawdzony pomysł na wyjątkowy obiad. Przygotuj go według naszego przepisu, a mięso będzie smaczne jak nigdy.

Czas przyrządzenia: 100 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 średni kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 5 ząbków czosnku
  • 7 dag masła
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z łyżką soli, 5 dag miękkiego masła, papryką i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno natkę. Ostrym nożem pooddzielaj skórę od tuszki, włóż pod nią przygotowaną mieszankę. 

2. Tuszkę włóż do naczynia żaroodpornego. By kurczak zachował kształt, zwiąż mu nóżki. Wierzch tuszki natrzyj solą oraz pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 90 min w 190°C. Pod koniec pieczenia obłóż wiórkami pozostałego masła.

Dowiedz się więcej na temat: kurczak pieczony

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje