Składniki na 4 porcje: - 0,5 l mleka, - sól, - 2 łyżki oleju, - 250 g kaszy kukurydzianej, - kurczak (ok 1,2 kg), - pieprz, - łyżka listków rozmarynu, - 2 łyżki soku z cytryny, - 2 łyżki masła, - kawałki cytryny i melisa do dekoracji, - tłuszcz do blachy Przygotowanie: Mleko zagotować z 0,5 l wody, dodać łyżeczkę soli i oleju. Mieszając wsypywać kaszę i gotować 15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozsmarować na grubość ok. 2 cm. Odstawić do ostudzenia. Kurczaka podzielić na 8 części, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w 225 st. C przez 25 min. Podczas pieczenia skropić sokiem z cytryny. Polentę pokroić w romby i obsmażać z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Dekorować kawałkami cytryny i melisą. Doskonale smakuje z sałatką. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 4150 kJ/991 kcal