Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi
Przepis stworzony specjalnie dla dzieci przez ekspertów kampanii Beko Jedz jak Mistrz.

Składniki
- 30 g oliwy
- sól
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- papryka mielona
- 1 duża czerwona cebula
- 1 pęczek marchwi (obrany i pokrojony)
- 1 por, opłukany i pokrojony w duże kostki
- 700 g ziemniaków
- 4 udka z kurczaka
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut z 1 g soli, a następnie odcedź.
W dużej misce zmieszaj oliwę z oliwek, sól, zmiażdżony czosnek, cebulę, marchewkę, por, ziemniaki i świeży tymianek.
Połóż udka z kurczaka na wierzchu zmieszanych warzyw i piecz przez 45 minut, aż kurczak będzie chrupiący.
Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut.