Reklama

Reklama

Pieczony kurczak z warzywami korzeniowymi

Przepis stworzony specjalnie dla dzieci przez ekspertów kampanii Beko Jedz jak Mistrz.

Składniki

  • 30 g oliwy
  • sól
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • papryka mielona
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 pęczek marchwi (obrany i pokrojony)
  • 1 por, opłukany i pokrojony w duże kostki
  • 700 g ziemniaków
  • 4 udka z kurczaka
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Reklama

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Pokrój w kostkę ziemniaki i gotuj przez 5 minut z 1 g soli, a następnie odcedź.

W dużej misce zmieszaj oliwę z oliwek, sól, zmiażdżony czosnek, cebulę, marchewkę, por, ziemniaki i świeży tymianek.  

Połóż udka z kurczaka na wierzchu zmieszanych warzyw i piecz przez 45 minut, aż kurczak będzie chrupiący.

Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje