Piernik z suszoną żurawiną

Trudno wyobrazić sobie Święta bez zapachu pieczonego piernika z powidłami śliwkowymi i bakaliami… Warto pokusić się o odrobinę finezji i sprawdzić, jak smakować będzie z niezwykle soczystą, suszoną żurawiną, która nada mu wyjątkowego i niecodziennego smaku, który z pewnością zachwyci cała rodzinę.

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 750 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy do piernika
  • 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • 50 g migdałów np. Bakalland
  • 50 g suszonej żurawiny np. Bakalland
  • 500 g powideł śliwkowych
  • 150 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier rozpuści. Następnie przelewamy do miski i studzimy. Do chłodnej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajka, odrobinę soli oraz przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Reklama

2. Dokładamy połowę pokrojonych orzechów włoskich oraz suszoną żurawinę i jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę przekładamy na dużą blachę do pieczenia (kwadratową albo prostokątną). Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut. Wystudzone ciasto studzimy, przekrawamy na 2-3 części i przekładamy powidłami.

3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto, a następnie dekorujemy połówkami orzechów oraz migdałami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje