Piernikowe figurki

Tradycyjne ciasteczka z lukrem

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Obie mąki przesiej do miseczki. Miód lipowy i gryczany podgrzej, wlej do mąki. Dodaj cukier, sodę i przyprawę, przemieszaj. Kiedy masa przestygnie, dołóż masło i wbij jajko. 
2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach wyłożonych pergaminem.Piecz po 15 minut w temp. 175°C. Poczekaj 2-4 tygodni, aż ciastka zmiękną. Lukier: z cukru, octu oraz 125 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, cienkim strumieniem wlej do nich gorący syrop, mieszając. Pierniczki udekoruj lukrem.

Szybki przepis na pierniczkiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas