Piernikowe figurki
Tradycyjne ciasteczka z lukrem

Składniki
- 32 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki żytniej
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 15 dag cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 op. przyprawy do piernika
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 1/3 szkl. mleka
- LUKIER: 30 dag cukru
- 1/2 łyżeczki octu
- 3 białka
40 sztuk
Sposób przygotowania
1. Obie mąki przesiej do miseczki. Miód lipowy i gryczany podgrzej, wlej do mąki. Dodaj cukier, sodę i przyprawę, przemieszaj. Kiedy masa przestygnie, dołóż masło i wbij jajko.
2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach wyłożonych pergaminem.Piecz po 15 minut w temp. 175°C. Poczekaj 2-4 tygodni, aż ciastka zmiękną. Lukier: z cukru, octu oraz 125 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, cienkim strumieniem wlej do nich gorący syrop, mieszając. Pierniczki udekoruj lukrem.