Reklama

Reklama

Piernikowe figurki

Tradycyjne ciasteczka z lukrem

Składniki dla: 40 sztuk

Składniki

  • 32 dag mąki pszennej
  • 8 dag mąki żytniej
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 15 dag cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 op. przyprawy do piernika
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. mleka
  • LUKIER: 30 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 3 białka

Sposób przygotowania

1. Obie mąki przesiej do miseczki. Miód lipowy i gryczany podgrzej, wlej do mąki. Dodaj cukier, sodę i przyprawę, przemieszaj. Kiedy masa przestygnie, dołóż masło i wbij jajko. 
2. Ciasto zagniataj, powoli dolewając mleko. Wlej go tylko tyle, aby ciasto pozostało twarde i elastyczne. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj. Z placków wytnij ciastka. Rozłóż je na blachach wyłożonych pergaminem.Piecz po 15 minut w temp. 175°C. Poczekaj 2-4 tygodni, aż ciastka zmiękną. Lukier: z cukru, octu oraz 125 ml wody ugotuj syrop. Białka ubij, cienkim strumieniem wlej do nich gorący syrop, mieszając. Pierniczki udekoruj lukrem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje