Piernikowe gwiazdki

Dzieci je uwielbiają!

Cieszą oko i smakują!
Cieszą oko i smakują!123RF/PICSEL

Skład:

  • 2 żółtka
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru pudru
  • 10 dag miodu
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z przyprawą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Masło posiekaj nożem, połącz z mąką, dodaj miód, żółtka, zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce.

2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość do 0,5 cm. Wycinaj z niego foremkami dowolne kształty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim ciastka. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C, wyjmij, wystudź.

3. Białko wymieszaj mikserem z sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj cukier puder. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodaj trochę wody, jeśli za rzadka, dodaj więcej cukru. Lukier nałóż do woreczka ze sztywnej folii, odetnij róg, udekoruj pierniczki dowolnymi motywami. Część pokryj lukrem w całości.

Zmysłowe smaki: Oponki seroweInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas