Piernikowe gwiazdki
Dzieci je uwielbiają!
Skład:
- 2 żółtka
- 15 dag masła
- 25 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- 10 dag miodu
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- białko
- szklanka cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z przyprawą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Masło posiekaj nożem, połącz z mąką, dodaj miód, żółtka, zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce.
2. Ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość do 0,5 cm. Wycinaj z niego foremkami dowolne kształty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na nim ciastka. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C, wyjmij, wystudź.
3. Białko wymieszaj mikserem z sokiem z cytryny, stopniowo dodawaj cukier puder. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wyjdzie za gęsta, dodaj trochę wody, jeśli za rzadka, dodaj więcej cukru. Lukier nałóż do woreczka ze sztywnej folii, odetnij róg, udekoruj pierniczki dowolnymi motywami. Część pokryj lukrem w całości.