Reklama

Reklama

Pierogi leniwe

Propozycja na szybki i smaczny obiad.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek.

Reklama

Ser utrzeć z żółtkami. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej.

Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. 

Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Lekko spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. To samo zrobić z drugą połową ciasta.

Gotować porcjami w osolonej wodzie. Wyciągnąć łyżką cedzakową. gdy wypłyną. 

Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje