Pierogi z kapustą
Aby zaoszczędzić czas przed świętami, wigilijne pierogi możesz przygotować już teraz. Wystarczy, że je zamrozisz.
Składniki:
Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 2 listki laurow
- po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang.
- 2 spore cebule
- 6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków)
- masło
- sól, pieprz
- olej
ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
Przygotowanie:
Grzyby namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odcedź. Posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 30 min na małym ogniu, mieszając.
Przygotuj ciasto: do mąki wbij jajko, dolej ok. 1/2 szkl. wody, dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto, by było gładkie i plastyczne. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj kapustę. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw, odparuj. Ostudź.
Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm na wysypanej mąką stolnicy, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż farsz, ulep zgrabne pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie.
Przed podaniem usmaż na maśle i okraś np. smażoną cebulką.