Pierogi z kapustą

Aby zaoszczędzić czas przed świętami, wigilijne pierogi możesz przygotować już teraz. Wystarczy, że je zamrozisz.

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowy element świątecznego menu
Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowy element świątecznego menu123RF/PICSEL

Składniki:

Farsz:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 listki laurow
  • po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang.
  • 2 spore cebule
  • 6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków)
  • masło
  • sól, pieprz
  • olej

ciasto:

  • 35 dag mąki
  • jajko

Przygotowanie:

Grzyby namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odcedź. Posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 30 min na małym ogniu, mieszając.

Przygotuj ciasto: do mąki wbij jajko, dolej ok. 1/2 szkl. wody, dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto, by było gładkie i plastyczne. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj kapustę. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw, odparuj. Ostudź.

Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm na wysypanej mąką stolnicy, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż farsz, ulep zgrabne pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie.

Przed podaniem usmaż na maśle i okraś np. smażoną cebulką.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas