Pierś kaczki marynowana w soku ze śliwek, z komosą ryżową
Soczysta i pyszna kaczka

Składniki
- 2 piersi kaczki
- 150 g śliwki kalifornijskiej
- kieliszek śliwowicy
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
- marynowanego
- skórka ścięta z cytryny
- sól, pieprz
- 4 gałązki rozmarynu
- KOMOSA
- szklanka komosy ryżowej
- skórka starta z cytryny
- kilka gałązek świeżej mięty
- łyżka masła
- papryczka chilli
- szklanka bulionu drobiowego
- mango
2 porcje
Sposób przygotowania
1. Śliwki zalej wodą i śliwowicą, dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. Podgrzej, aby śliwki zmiękły, i ostudź. Do marynaty włóż mięso, wstaw na noc do lodówki.2. W rondlu rozgrzej masło i wrzuć przekrojoną na pół papryczkę chilli. Podsmaż, następnie dodaj komosę, skórkę z cytryny, bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.3. Na suchej patelni podsmaż z obu stron piersi kaczki (połóż najpierw skórą do dołu). Następnie podlej kilkoma łyżkami marynaty, dodaj śliwki, rozmaryn z marynaty i zielony pieprz. Przykryj, zmniejsz ogień i duś ok. 7 minut.4. Mango pokrój w drobne paseczki i dodaj do komosy. Tuż przed podaniem wrzuć posiekaną świeżą miętę.5 Podawaj piersi kaczki pokrojone w plastry, na komosie z cytryną i mango.