Pierwsza zupka dla niemowlęcia
Po pierwszych doświadczeniach maluszka z papką z marchewki lub z ziemniaka czas na zupkę jarzynową. Na porcję 100 g wystarczy ok. 50 g warzyw.
Na początek zupka powinna się opierać na marchewce lub dyni, ziemniaku i odrobinie natki pietruszki. Jednak co kilka dni „recepturę” można wzbogacać o kolejne warzywa: brokuły, kalafiora, pietruszkę, selera, pora, kalarepkę, fasolkę szparagową, szpinak czy brukselkę.
Warto często zmieniać skład zupki, aby maluch przyzwyczajał się do różnych smaków. Pokrojone warzywa krótko gotujemy do miękkości, miksujemy i uzupełniamy porcję wodą do ok. 100 ml.
Zupki nie solimy, natomiast po jej zmiksowaniu dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego, oliwy lub masła (na porcję). Danie można też zagęścić kleikiem ryżowym. Gdy nie mamy dostępu do warzyw uprawianych bez pestycydów i sztucznych nawozów, na początek lepiej podać malcowi gotowe zupki ze słoiczków.