Pikantne szaszłyki

Dla miłośników ostrych potraw

Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, szalotkę, imbir oraz kmin rzymski i słodką paprykę. Przypraw solą i pieprzem, zmiksuj na pastę. Dodaj ją do kurczaka i starannie wymieszaj. Przykryj mięso i wstaw do lodówki na godzinę. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.

2. Rozgrzej grill lub patelnię grillową.  Nałóż mięso na patyczki, następnie zgrilluj, po 3-4 minuty z każdej strony.

3. Na półmisku rozłóż rukolę, plasterki rzodkiewek i cząstki pomarańczy. Na wierzchu ułóż szaszłyki. Skrop je sokiem  z wyciśniętym z 1/2 cytryny, posyp prażonym sezamem. Podawaj z jogurtem naturalnym i pęczakiem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas