Pikantne szaszłyki
Dla miłośników ostrych potraw

Składniki
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 ząbków czosnku szalotka
- posiekana 1 i 1/2 cm świeżego imbiru
- posiekanego po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i słodkiej papryki
- po 2 łyżki listków kolendry i natki
- 4 filety kurczaka pokrojone na kawałki
- 4 garście rukoli kilka rzodkiewek
- pomarańcza obrana, bez błonek
- 1/2 cytryny prażony sezam do posypania
4 osób
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, szalotkę, imbir oraz kmin rzymski i słodką paprykę. Przypraw solą i pieprzem, zmiksuj na pastę. Dodaj ją do kurczaka i starannie wymieszaj. Przykryj mięso i wstaw do lodówki na godzinę. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
2. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Nałóż mięso na patyczki, następnie zgrilluj, po 3-4 minuty z każdej strony.
3. Na półmisku rozłóż rukolę, plasterki rzodkiewek i cząstki pomarańczy. Na wierzchu ułóż szaszłyki. Skrop je sokiem z wyciśniętym z 1/2 cytryny, posyp prażonym sezamem. Podawaj z jogurtem naturalnym i pęczakiem.