Reklama

Reklama

Pikantne szaszłyki

Dla miłośników ostrych potraw

Czas przyrządzenia: 30 min + marynowanie
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 ząbków czosnku szalotka
  • posiekana 1 i 1/2 cm świeżego imbiru
  • posiekanego po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • po 2 łyżki listków kolendry i natki
  • 4 filety kurczaka pokrojone na kawałki
  • 4 garście rukoli kilka rzodkiewek
  • pomarańcza obrana, bez błonek
  • 1/2 cytryny prażony sezam do posypania

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, szalotkę, imbir oraz kmin rzymski i słodką paprykę. Przypraw solą i pieprzem, zmiksuj na pastę. Dodaj ją do kurczaka i starannie wymieszaj. Przykryj mięso i wstaw do lodówki na godzinę. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.   

Reklama

2. Rozgrzej grill lub patelnię grillową.  Nałóż mięso na patyczki, następnie zgrilluj, po 3-4 minuty z każdej strony. 

3. Na półmisku rozłóż rukolę, plasterki rzodkiewek i cząstki pomarańczy. Na wierzchu ułóż szaszłyki. Skrop je sokiem  z wyciśniętym z 1/2 cytryny, posyp prażonym sezamem. Podawaj z jogurtem naturalnym i pęczakiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje