Reklama

Reklama

Pilaw

Lekka, prosta i szybka w przygotowaniu potrawa kuchni orientalnej może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do drugiego dania obiadowego. Można je dodatkowo wzbogacać, uzupełniając o kolejne dodatki.

Składniki

  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej roślinny lub oliwa

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do wody łyżeczkę kurkumy. Obieramy i myjemy marchewkę, kroimy ją w kosteczkę, czosnek rozdrabniamy. W garnku (lub na głębszej patelni)rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kilka minut marchewkę i czosnek, dodajemy ryż, podsmażamy wszystko razem.

Całość zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 25 min., co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawy. 

Groszek mrożony zalewamy wrzątkiem (można przelać przez sito), przecedzony dodajemy do ryżu z warzywami, mieszamy, dokładamy natkę pietruszki, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje