Pilaw
Lekka, prosta i szybka w przygotowaniu potrawa kuchni orientalnej może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do drugiego dania obiadowego. Można je dodatkowo wzbogacać, uzupełniając o kolejne dodatki.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do wody łyżeczkę kurkumy. Obieramy i myjemy marchewkę, kroimy ją w kosteczkę, czosnek rozdrabniamy. W garnku (lub na głębszej patelni)rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kilka minut marchewkę i czosnek, dodajemy ryż, podsmażamy wszystko razem.
Całość zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 25 min., co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawy.
Groszek mrożony zalewamy wrzątkiem (można przelać przez sito), przecedzony dodajemy do ryżu z warzywami, mieszamy, dokładamy natkę pietruszki, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy.