Piperade - baskijska "szakszuka"

Piperade może być podawane jako danie główne lub dodatek. Przygotowywane na bazie duszonej papryki, pomidorów i cebuli stanowi jedno z czołowych dań kuchni baskijskiej.

Piperade
Piperade123RF/PICSEL

Jeśli chcemy choć na chwilę przenieść się w kulinarną podróż do kraju Basków, najprostszym sposobem będzie przygotowanie piperade - duszona zielona papryka, cebula i pomidory to wstęp do kulinarnej uczty, którą można urozmaicić pikantną kiełbasą chorizo lub jajkiem.

Szefowa kuchni Thomasina Miers sugeruje, aby to danie wzbogacić o nasiona kopru włoskiego, który w połączeniu z chorizo "doda niesamowitej głębi smaku temu prostemu daniu". Według jej przepisu do przygotowania piperade potrzebujemy: 3 łyżek oliwy z oliwek, 100 g chorizo pokrojonego w cienkie plastry, posiekanej czerwonej cebuli, 3 dużych ząbków czosnku, ok. łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego, 1,5 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki, czerwonej i zielonej papryki, 5 dużych pomidorów, 3 łyżek sherry, soli, pieprzu, cukru, 4-6 jaj. Doskonałym uzupełnieniem będzie świeży chleb na zakwasie, z którym można podać gotową potrawkę.

Na rozgrzaną połowę oliwy wrzucamy pokrojone w plasterki chorizo i smażymy aż się zrumieni. Następnie zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni dusimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, zmielone nasiona kopru włoskiego i słodkiej papryki, całość dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i sherry, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotujemy przez 20-25 minut. Gdy uzyskamy dość gęstą potrawkę, zmniejszamy nieco ogień, wbijamy 4-6 jaj - przypomina to nieco przygotowywanie szakszuki - i przykrywamy. Gdy jajka się zetną na wierzch układamy przygotowane wcześniej plastry chorizo.

- Alternatywnie można to danie przygotować z kostkami fety i dużą ilością posiekanego oregano - sugeruje na łamach "The Guardian" szefowa kuchni.

To danie sprawdzi się zarówno jako pożywne śniadanie, jak i pyszna kolacja. Poza walorami smakowymi możemy się również cieszyć odżywczymi właściwościami papryki i pomidorów, które są niczym kosmetyki na talerzu. Pomidory to produkt, którego w naszej diecie nie może zabraknąć po wakacjach. Bogate w likopen warzywo pomoże naprawić szkody wyrządzone skórze po długich kąpielach słonecznych. Pomidory stanowią również źródło witamin, takich jak witaminy A, B, C, E i K oraz minerałów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Papryka to natomiast cenne źródło witaminy C, a ze względu na swój kolor jest ona również źródłem beta-karotenu, który nie tylko nadaje naszej skórze złocisty kolor - to także bardzo silny antyoksydant, którego regularne spożywania może wspomóc organizm w zabezpieczeniu przed rozwojem niebezpiecznego nowotworu skóry.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas