Pizza z salami na drożdżowym cieście
Domowa!
Do pizzy możesz również dodać paprykę, cebulę lub grzybki 123RF/PICSEL
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- szklanka przecieru pomidorowego
- 10 plasterków salami
- 15 pomidorków koktajlowych
- 200 g sera mozzarella
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, drożdże z mlekiem, olej i dużą szczyptę soli. Wymieszaj rękami, po czym zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj kulę ciasta oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na przynajmniej dwie godziny.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Rozwałkuj ciasto i ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Zostaw na 10 minut, po czym posmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu rozłóż plasterki salami i połówki pomidorów.
3. Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem rozłóż na pizzy kawałki mozzarelli (jeśli ser będzie się piekł za długo, zrobi się twardy). Podaj posypaną czarnym pieprzem i listkami bazylii.
Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv