Pizza z salami na drożdżowym cieście

Domowa!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 10 plasterków salami
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, drożdże z mlekiem, olej i dużą szczyptę soli. Wymieszaj rękami, po czym zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj kulę ciasta oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na przynajmniej dwie godziny.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Rozwałkuj ciasto i ułóż na posmarowanej oliwą blasze. Zostaw na 10 minut, po czym posmaruj przecierem pomidorowym. Na wierzchu rozłóż plasterki salami i połówki pomidorów.

3. Piecz 30 minut. Na 5 minut przed końcem rozłóż na pizzy kawałki mozzarelli (jeśli ser będzie się piekł za długo, zrobi się twardy). Podaj posypaną czarnym pieprzem i listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje