Placek leśny z kruszonką
Najlepiej smakuje właśnie latem
Sposób przygotowania
1. Ciasto: przesiej mąki, dosyp cukry, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem, jogurtem i olejem. Jagody umyj i osusz.
2. Do mokrych składników dodaj sypkie i dokładnie wymieszaj łyżką. Dosyp jagody, delikatnie (by nie uszkodzić owoców) przemieszaj ciasto. Przelej je do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
3. Kruszonka: masło stop, odstaw, by trochę ostygło. Płatki i cukier przemieszaj, dolej masło, zagnieć. Kruszonką równomiernie posyp ciasto. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz około 60 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmij z piekarnika, odstaw, by ciasto ostygło. Obficie posyp je cukrem pudrem.