Placek leśny z kruszonką
Najlepiej smakuje właśnie latem

Składniki
- ciasto
- 2 szkl. leśnych jagód
- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 jajka
- 200 ml mleka 0,5%
- 10 dag jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- sól
6-8 porcji
Składniki
- kruszonka
- 10 dag zmielonych płatków owsianych
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
Sposób przygotowania
1. Ciasto: przesiej mąki, dosyp cukry, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z mlekiem, jogurtem i olejem. Jagody umyj i osusz.
2. Do mokrych składników dodaj sypkie i dokładnie wymieszaj łyżką. Dosyp jagody, delikatnie (by nie uszkodzić owoców) przemieszaj ciasto. Przelej je do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
3. Kruszonka: masło stop, odstaw, by trochę ostygło. Płatki i cukier przemieszaj, dolej masło, zagnieć. Kruszonką równomiernie posyp ciasto. Wstaw foremkę do piekarnika. Piecz około 60 minut (do "suchego patyczka"). Wyjmij z piekarnika, odstaw, by ciasto ostygło. Obficie posyp je cukrem pudrem.