Placek meksykański
Nie tylko wygląda pysznie, ale też pachnie tak smakowicie, że aromat tego dania na pewno przyciągnie do stołu wszystkich domowników!
Sposób przygotowania
1. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj.Mięso mielone przełóż domiseczki. Dodaj jajka, olej oraz cebulez czosnkiem. Masę przyprawna pikantnie solą, pieprzem orazsłodką i ostrą papryką. Żaroodpornąformę (32 x 36 cm) posmarujtłuszczem. Na spodzie rozsmarujgrubą warstwą mięsną masę.
2. Papryki oczyść, rozetnij, usuńśrodki z pestkami. Strąkiopłucz, osusz, pokrój w kosteczkę.Kukurydzę i fasolę przełóż na sitko,pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Sałatę umyj, liście dobrze osusz,porwij na kawałki. Kwaśną śmietanęwymieszaj z oliwą. Przyprawdo smaku solą, pieprzem orazodrobiną cukru.
3. Podpieczony mięsny spódwyjmij z piekarnika. Posmarujgo 200 ml keczupu.Obłóż kosteczkami papryki,kukurydzą i fasolą. Oprósz soląi pieprzem. Posyp startym serem.Ponownie wstaw do piekarnika.Piecz jeszcze 20 minut. Gotowązapiekankę pokrój na porcje. Polejresztą keczupu. Sałatę wymieszajz sosem śmietanowym. Podawajjako dodatek do zapiekanki. Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minu