Placek puchatek - bardzo łatwy, bez ucierania
Prosty przepis na ciasto z owocami sezonowymi
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sól
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 50 dag śliwek
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Masło lub margarynę rozpuść w garnku. Dodaj cukier i mleko, zagotuj, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia (płyn może się rozwarstwiać).
2. Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem i cukrem wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj cztery żółtka i zmiksuj. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję i być bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Następnie białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.
3. Śliwki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połówki i usuń pestki. Leciutko oprósz je mąką.
4. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Równomiernie rozłóż śliwki na cieście (podczas pieczenia większość z nich wpadnie do środka ciasta). Piecz około 40-45 minut w temperaturze 175°C.
5. Upieczone potrzymaj chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i dopiero wyjmij. Jeszcze gorące oprósz przez sitko cukrem pudrem.