Reklama

Reklama

Placek puchatek - bardzo łatwy, bez ucierania

Prosty przepis na ciasto z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 50 dag śliwek
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta  do formy

Przygotowanie:

1. Masło lub margarynę rozpuść w garnku. Dodaj cukier i mleko, zagotuj, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia (płyn może się rozwarstwiać).

2. Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem i cukrem wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj cztery żółtka i zmiksuj. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję i być bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Następnie białka ze szczyptą soli ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Reklama

3. Śliwki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połówki i usuń pestki. Leciutko oprósz je mąką.

4. Wylej ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Równomiernie rozłóż śliwki na cieście (podczas pieczenia większość z nich wpadnie do środka ciasta). Piecz około 40-45 minut w temperaturze 175°C.

5. Upieczone potrzymaj chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i dopiero wyjmij. Jeszcze gorące oprósz przez sitko cukrem pudrem.

Kobieta i życie
Dowiedz się więcej na temat: koszt | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama