Placek węgierski
Nic tak nie smakuje, jak domowe placki ziemniaczane. Oto jeden z przepisów na chrupiący przysmak.
Mięso pokroić w grubą kostkę, posolić, obtoczyć w mące. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, ogórki pokroić w plastry. Mięso i cebulę usmażyć. Dodać czosnek, chwilę posmażyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić 30 minut.
Dodać ogórki konserwowe i gotować, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania zagęścić 2 łyżkami mąki zmieszanej ze śmietaną, zagotować. Dodać papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Obrać ziemniaki oraz cebulę i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół).