Placki ziemniaczane z jabłkami i żurawiną
Choć bardzo prosta, ta potrawa może być miłym zaskoczeniem dla Twoich wybrednych domowników. Wystarczy, że podasz ją z oryginalnymi dodatkami.

Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 200 g śmietany
- cebula
- jajko
- 4 łyżki cukru
- cynamon
- 4 dag masła
- 30 dag jabłek
- 200 ml soku z jabłek
- 150 g dżemu z żurawiny
- olej
- mięta
4 osób
Sposób przygotowania
1. Jabłka obierz, pokrój. Zasyp łyżką cukru i cynamonu,wlej sok i gotuj 3 minuty.
2. Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce, cebulę na drobnej. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Resztę cukru i cynamonu wymieszaj ze szczyptą soli i śmietaną. Smaż placki z obu stron. Usmażone placki podaj z musem jabłkowym, śmietaną i żurawiną, udekorowane miętą.