Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z jabłkami i żurawiną

Choć bardzo prosta, ta potrawa może być miłym zaskoczeniem dla Twoich wybrednych domowników. Wystarczy, że podasz ją z oryginalnymi dodatkami.

Czas przyrządzenia: około 30 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g śmietany
  • cebula
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon
  • 4 dag masła
  • 30 dag jabłek
  • 200 ml soku z jabłek
  • 150 g dżemu z żurawiny
  • olej
  • mięta

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, pokrój. Zasyp łyżką cukru i cynamonu,wlej sok i gotuj 3 minuty.

Reklama

2. Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce, cebulę na drobnej. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Resztę cukru i cynamonu wymieszaj ze szczyptą soli i śmietaną. Smaż placki z obu stron. Usmażone placki podaj z musem jabłkowym, śmietaną i żurawiną, udekorowane miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje