Po czym rozpoznać dobrą wędlinę w sklepie?
Bogata oferta sklepów spożywczych kusi najróżniejszymi rodzajami wędlin. Podczas zakupów można mieć naprawdę spory dylemat. Należy jednak pamiętać, że to nie okazyjna cena czy obecność zaskakujących dodatków powinny być głównym kryterium, którym kierujemy się, wrzucając produkty do koszyka. Jak wybierać wędlinę, by zyskać pewność, że mamy do czynienia z produktem wysokiej klasy? Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad, bez których ani rusz!
Jak kupować wędliny? Rozejrzyj się!
Niezależnie od tego, czy na zakupy wybieramy się do sklepu mięsnego, czy do dużego hipermarketu, w pierwszej kolejności uwagę należy zwrócić na warunki przechowywania wędlin i innych mięsnych produktów. Rzecz jasna, powinny być umieszczone w warunkach chłodniczych. Blat, przy którym znajduje się sprzedawca, musi być utrzymany w czystości. Zdaj się na zmysł węchu. Jeśli z lodówki, do której sięgasz, wydobywa się nieprzyjemny zapach, zrezygnuj z zakupu wędliny.
Jak rozpoznać dobrą wędlinę?
Przyjrzyj się jej dokładnie. Dobrą wędlinę cechuje struktura mięsa z widocznymi włóknami i żyłkami tłuszczu, które świadczą o naturalności produktu. Zrezygnuj z błyszczących wędlin o bardzo intensywnym różowym oraz jednolitym kolorze. Prawdopodobnie zostały nafaszerowane barwnikami, których w żywności lepiej unikać. O złym składzie wędlin świadczy też obecność galaretowatych kawałków. Tworzą się przez dodawanie do mięsa substancji zagęszczających i żelujących. Okrągłe dziurki to z kolei znak, że produkt "wzbogacono" sporą ilością wody.
Jaka powinna być dobra wędlina? Musi mieć naturalny kolor i być dość sucha. Nie kupuj wyrobów o pożółkłych krawędziach i sinych przebarwieniach. Z całą pewnością nie są pierwszej świeżości.
Czytanie etykiet to mus
Podczas wybierania wędliny trzymaj się uniwersalnej zasady, którą stosować należy do każdego rodzaju żywności: im krótszy skład, tym lepiej. Dominować w nim powinno, oczywiście, mięso. Zakłada się, że do wyprodukowania ośmiu kilogramów wędliny potrzeba około dziesięciu kilogramów mięsa. Co jeszcze powinno wzbudzić twoją czujność?
- MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie: Tani i skuteczny sposób na wypełnienie mięsnych wyrobów. Najprościej rzecz ujmując, są to zmielone resztki, tworzące masę mięsno-tłuszczową. Wśród nich znajdują się skóra, kości, chrząstki, ścięgna, pazury... Nadal masz ochotę na degustację?
- Białko sojowe: Produkt bardzo dobrze wchłania wodę, przez co przyczynia się do zwiększenia objętości wędliny.
- Konserwanty: Unikaj zwłaszcza karagenu (E407) i fosforanów (E450 - E452), które również się dodawane do wyrobów wędliniarskich w celu zapobiegania utracie wody.
Cena nie bez znaczenia
Choć nie jest to główny wyznacznik, który trzeba brać pod uwagę, cena również może ci sporo powiedzieć na temat jakości żywności. Jak wybrać dobrą wędlinę? Okazyjna cena świadczy o tym, że udział mięsa w wędlinie jest znikomy. Trudno oczekiwać, by kwota, jaką należy wydać np. na szynkę, wynosiła tyle samo lub mniej, co stawka, którą trzeba zapłacić za surowy kawałek mięsa. Zawsze miej tę informację z tyłu głowy.