Po czym rozpoznać dobrą wędlinę w sklepie?

Wędlina to popularny składnik kanapek oraz dań serwowanych na ciepło
Wędlina to popularny składnik kanapek oraz dań serwowanych na ciepło123RF/PICSEL

Jak kupować wędliny? Rozejrzyj się!

Co kryje się w wędlinie? Lepiej nie wiedzieć!EuroparlTVInteria.tv

Jak rozpoznać dobrą wędlinę?

Wędlinę o długim i skomplikowanym składzie zostaw na sklepowej półce
Wędlinę o długim i skomplikowanym składzie zostaw na sklepowej półce123RF/PICSEL

Czytanie etykiet to mus

  • MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie: Tani i skuteczny sposób na wypełnienie mięsnych wyrobów. Najprościej rzecz ujmując, są to zmielone resztki, tworzące masę mięsno-tłuszczową. Wśród nich znajdują się skóra, kości, chrząstki, ścięgna, pazury... Nadal masz ochotę na degustację?
  • Białko sojowe: Produkt bardzo dobrze wchłania wodę, przez co przyczynia się do zwiększenia objętości wędliny.
  • Konserwanty: Unikaj zwłaszcza karagenu (E407) i fosforanów (E450 - E452), które również się dodawane do wyrobów wędliniarskich w celu zapobiegania utracie wody.
Większość wymienionych zasad stosować warto podczas kupowania kiełbasy
Większość wymienionych zasad stosować warto podczas kupowania kiełbasy123RF/PICSEL

Cena nie bez znaczenia