Reklama

Reklama

Podudzia rozmarynowo-imbirowe

W sam raz na niedzielny obiad.

Składniki - mięso

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 7 dag masła klarowanego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/4 cytryny
  • sól morska

Składniki - dodatki

  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 4 młode marchewki
  • 1 szkl. młodego lub mrożonego zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z pomarańczy

Sposób przygotowania

1. Imbir obierz, zetrzyj tyle, by otrzymać 1 łyżkę. Rozmaryn umyj, osusz, oberwij igiełki. Posiekaj je i wymieszaj z pieprzem i imbirem. Rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Podgrzej 3 min. Ostudź. 

2. Umyj mięso. Wytnij duże kostki. Mięso natrzyj solą i skrop cytryną. Włóż do masła. Odstaw na 2 godziny. Marchewki wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na talarki. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym. 

3. Ziemniaki wyszoruj i zalej wodą. Posól i zagotuj. Po minucie gotowania odcedź. Gdy przestygną, pokrój na ćwiartki i włóż do żaroodpornego naczynia. Dołóż odsączone marchewki i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka. 

4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła na dno. Piecz pod przykryciem 60 min w 170 st. Zapiecz bez przykrycia w 190 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje