Podudzia rozmarynowo-imbirowe

W sam raz na niedzielny obiad.

Udka z groszkiem
Udka z groszkiem 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Imbir obierz, zetrzyj tyle, by otrzymać 1 łyżkę. Rozmaryn umyj, osusz, oberwij igiełki. Posiekaj je i wymieszaj z pieprzem i imbirem. Rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Podgrzej 3 min. Ostudź. 

2. Umyj mięso. Wytnij duże kostki. Mięso natrzyj solą i skrop cytryną. Włóż do masła. Odstaw na 2 godziny. Marchewki wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na talarki. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym. 

3. Ziemniaki wyszoruj i zalej wodą. Posól i zagotuj. Po minucie gotowania odcedź. Gdy przestygną, pokrój na ćwiartki i włóż do żaroodpornego naczynia. Dołóż odsączone marchewki i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka. 

4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła na dno. Piecz pod przykryciem 60 min w 170 st. Zapiecz bez przykrycia w 190 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas