Podudzia rozmarynowo-imbirowe
W sam raz na niedzielny obiad.

Składniki
- mięso
- 8 podudzi z kurczaka
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 7 dag masła klarowanego
- kawałek świeżego imbiru
- 1/4 cytryny
- sól morska
- dodatki
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 4 młode marchewki
- 1 szkl. młodego lub mrożonego zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z pomarańczy
Sposób przygotowania
1. Imbir obierz, zetrzyj tyle, by otrzymać 1 łyżkę. Rozmaryn umyj, osusz, oberwij igiełki. Posiekaj je i wymieszaj z pieprzem i imbirem. Rozpuść masło i wrzuć rozmaryn. Podgrzej 3 min. Ostudź. 2. Umyj mięso. Wytnij duże kostki. Mięso natrzyj solą i skrop cytryną. Włóż do masła. Odstaw na 2 godziny. Marchewki wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na talarki. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym. 3. Ziemniaki wyszoruj i zalej wodą. Posól i zagotuj. Po minucie gotowania odcedź. Gdy przestygną, pokrój na ćwiartki i włóż do żaroodpornego naczynia. Dołóż odsączone marchewki i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka. 4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła na dno. Piecz pod przykryciem 60 min w 170 st. Zapiecz bez przykrycia w 190 st.