Polenta z jagodami

Nie mamy wprawdzie teraz sezonu na jagody, jednak podobno owoce mrożone zachowują wartości odżywcze, więc w razie potrzeby można się zwrócić ku zamrażarce i przygotować z ich użyciem wspaniałe danie dla malucha.

Polenta z jagodami
Polenta z jagodamiBeMam

Co potrzebujemy?

50g kaszy kukurydzianej

250ml/ 1 szklanka wody, wody z mlekiem modyfikowanym, lub gdy dziecko ma ukończone 12 miesięcy może być to zwykłe mleko

2 łyżki mrożonych jagód

½  łyżeczki melasy buraczanej lub ½ łyżeczki ksylitolu

1 łyżka jogurtu greckiego

Jak robimy?

Krok 1: Wodę lub mleko wlewamy do rondelka, dosypujemy kaszę.

Krok 2: Mieszamy kaszę do momentu, gdy zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dolać więcej wody/mleka i dodać szczyptę soli (jednak jej nie polecam).

Krok 3: Do jagód dodajemy 2 łyżki wody. Jagody zmiksowane lub w całości wraz z melasą podgrzewamy w małym garnuszku, na małej patelni lub w mikrofalówce.

Krok 4: Kasze wyłożyć do miseczki, dodać jagody, jogurt i gotowe!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas