Polenta z jagodami
Nie mamy wprawdzie teraz sezonu na jagody, jednak podobno owoce mrożone zachowują wartości odżywcze, więc w razie potrzeby można się zwrócić ku zamrażarce i przygotować z ich użyciem wspaniałe danie dla malucha.
Co potrzebujemy?
50g kaszy kukurydzianej
250ml/ 1 szklanka wody, wody z mlekiem modyfikowanym, lub gdy dziecko ma ukończone 12 miesięcy może być to zwykłe mleko
2 łyżki mrożonych jagód
½ łyżeczki melasy buraczanej lub ½ łyżeczki ksylitolu
1 łyżka jogurtu greckiego
Jak robimy?
Krok 1: Wodę lub mleko wlewamy do rondelka, dosypujemy kaszę.
Krok 2: Mieszamy kaszę do momentu, gdy zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dolać więcej wody/mleka i dodać szczyptę soli (jednak jej nie polecam).
Krok 3: Do jagód dodajemy 2 łyżki wody. Jagody zmiksowane lub w całości wraz z melasą podgrzewamy w małym garnuszku, na małej patelni lub w mikrofalówce.
Krok 4: Kasze wyłożyć do miseczki, dodać jagody, jogurt i gotowe!