Królowa wypieków w domu Wachowicz. Nie zostają nawet okruszki
Szukasz sprawdzonego przepisu na szarlotkę na kruchym cieście? Dobrze trafiłaś. Ewa Wachowicz, znana restauratorka i prowadząca program "Ewa gotuje" podzieliła się swoją recepturą na to obłędne w smaku ciasto.
Spis treści:
Składniki na szarlotkę na kruchym cieście:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120 g masła
- 1 jajko
Dekoracja:
- 100 g dżemu morelowego
- cukier puder
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
- 1 garść prażonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania szarlotki na kruchym cieście
- Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać.
- Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko.
- Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części.
- Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
- Rozłożyć nadzienie.
- Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
- Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę".
- Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 45 minut.
- Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.