Królowa wypieków w domu Wachowicz. Nie zostają nawet okruszki

Szukasz sprawdzonego przepisu na szarlotkę na kruchym cieście? Dobrze trafiłaś. Ewa Wachowicz, znana restauratorka i prowadząca program "Ewa gotuje" podzieliła się swoją recepturą na to obłędne w smaku ciasto.

Szarlotka z kratką - przepis Ewy Wachowicz
Szarlotka z kratką - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Składniki na szarlotkę na kruchym cieście:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Dekoracja:

  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich
Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania szarlotki na kruchym cieście

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. 
  2. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. 
  3. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. 
  4. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. 
  5. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.
  7. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. 
  8. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
  9. Rozłożyć nadzienie. 
  10. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 
  11. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". 
  12. Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. 
  13. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez ok. 45 minut.
  14. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.
Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas