Pomarańczowe rumiane kawałeczki

Dzięki marynacie, mięso będzie smakować wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: 65 minut + marynata
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 dowolnych kawałków kurczaka, podobnej wielkości lub 1 cały kurczak
  • 2 pomarańcze
  • 2 fenkuły
  • 1 średnia szalotka
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj papryką, solą i pieprzem. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, drugą wyfiletuj, czyli obierz ze skórek i błonek, i pokrój na kawałeczki. Fenkuły umyj i przekrój na połowy. Szalotkę obierz i posiekaj. Gorczycę podpraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu (ew. użyj mielonej gorczycy). 

2. Sok z pomarańczy wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy i zmiksuj z połową fenkuła i resztą składników. W brytfance rozłóż kawałki kurczaka i przykryj dokładnie marynatą - wetrzyj ją w mięso. Dołóż pozostałe poówki fenkuła. Przykryj i zostaw na 2-3 godziny do zamarynowania. 

3. Ziemniaki wyszoruj i pokrój na kawałki. Podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i wymieszaj z łyżką oliwy. 

4. Brytfankę wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. przez ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia dołóż ziemniaki. Podaj posypane natką. Całego kurczaka napełnij farszem z fenkuła i pokrojonej pomarańczy. Zamarynuj w soku z oliwą i przyprawami. Piecz przez ok. 1,5 godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje