Pomarańczowe rumiane kawałeczki
Dzięki marynacie, mięso będzie smakować wyśmienicie!
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj papryką, solą i pieprzem. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, drugą wyfiletuj, czyli obierz ze skórek i błonek, i pokrój na kawałeczki. Fenkuły umyj i przekrój na połowy. Szalotkę obierz i posiekaj. Gorczycę podpraż na suchej patelni i utłucz w moździerzu (ew. użyj mielonej gorczycy).
2. Sok z pomarańczy wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy i zmiksuj z połową fenkuła i resztą składników. W brytfance rozłóż kawałki kurczaka i przykryj dokładnie marynatą - wetrzyj ją w mięso. Dołóż pozostałe poówki fenkuła. Przykryj i zostaw na 2-3 godziny do zamarynowania.
3. Ziemniaki wyszoruj i pokrój na kawałki. Podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i wymieszaj z łyżką oliwy.
4. Brytfankę wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. przez ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia dołóż ziemniaki. Podaj posypane natką. Całego kurczaka napełnij farszem z fenkuła i pokrojonej pomarańczy. Zamarynuj w soku z oliwą i przyprawami. Piecz przez ok. 1,5 godziny