Reklama

Reklama

Pomysł na lazanię

Lazania to pyszne i sycące danie, które można przygotować na wiele sposobów. Przedstawiamy ją w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.

Lasagne bolognese

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oregano, bazylia
  • około 15 płatów makaronu lasagne
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g startego sera (np. parmezanu)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i ziołami, usmażyć. Wlać sos pomidorowy (passatę). Wszystko razem smażyć przez kilka minut. Ponownie doprawić.

Reklama

Masło rozpuścić, dodać mąkę, podsmażyć chwilę. Wlać mleko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać, aż sos beszamelowy zgęstnieje.

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Sosem beszamelowym wysmarować dno formy. Wyłożyć makaronem. Rozsmarować trochę sosu pomidorowego, następnie trochę beszamelowego. Posypać serem. Czynności powtarzać, aż się skończą składniki. Na wierzchu powinien być makaron posmarowanym tylko sosem beszamelowym i posypany parmezanem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje