Reklama

Reklama

Pomysł na lazanię

Lazania to pyszne i sycące danie, które można przygotować na wiele sposobów. Przedstawiamy ją w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.

Lasagne bolognese

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oregano, bazylia
  • około 15 płatów makaronu lasagne
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g startego sera (np. parmezanu)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i ziołami, usmażyć. Wlać sos pomidorowy (passatę). Wszystko razem smażyć przez kilka minut. Ponownie doprawić.

Masło rozpuścić, dodać mąkę, podsmażyć chwilę. Wlać mleko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać, aż sos beszamelowy zgęstnieje.

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Sosem beszamelowym wysmarować dno formy. Wyłożyć makaronem. Rozsmarować trochę sosu pomidorowego, następnie trochę beszamelowego. Posypać serem. Czynności powtarzać, aż się skończą składniki. Na wierzchu powinien być makaron posmarowanym tylko sosem beszamelowym i posypany parmezanem.

Reklama

Lasagne ze szpinakiem

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 kg szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 g sera feta
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 opakowanie makaronu do lasagne
  • 200 g sera mozzarelli

Sposób przygotowania

W garnku lub większej patelni zeszklić na olejudrobno posiekaną cebulę, następnie dodać rozdrobiony szpinak. Całość dusić pod przykryciem przez 10 minut co chwilkę mieszając. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sera feta. Dodać następnie 1/2 łyżeczki soli, ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu i kilka posiekanych listków świeżej bazylii.

Do wrzątku wrzucić partiami makaron do lasagne i podgotować go przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić i ułożyć na ręczniku kuchennym.

Naczynie żaroodporne posmarować lekko tłuszczem. Ułożyć na spód pierwszą warstwę makaronu. Następnie nałożyć warstwę farszu, a także część startej mozzarelli. 

Czynność powtarzać dopóki nie skończą się składniki.

Wierzch przykryć serem mozzarella i zapiekać przez około 25 minut w temp. 180 st.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje